FJÄLLRETREAT - EN INRE RESA

26 - 31 augusti 2024

PORTEN TILL SAREK

Välkommen på retreat i Aktse när naturen börjar skifta färg och frosten kommer smygande på nätterna. Aktse kallas Porten till Sarek och platsen har en alldeles särskild dragningskraft på mig; här har jag passerat många gånger, mest på skidor men även till fots. Aktse ligger omsluten av bergen Tjahkkelij, Nammasj och den magnifika klippan Skierfe som sägs vara Sirges-samernas heligaste berg. Kungsleden passerar här och många vandrare väljer att vika av från leden för att fortsätta in i Sarek och Rapadalen.


I Aktse har Naturskyddsföreningen en stuga som jag hyrt för att kunna bjuda in till en andlig resa i de fyra riktningarna. De fyra riktningarna och kraftdjuren är en process för helande som kommer från q’ero-folket i Anderna. Ormen i söder hjälper oss att ömsa skinn, puman och jaguaren i väst lär oss leva fri från rädslor, kolibrin i norr visar oss vår själs vildaste längtan och kondoren i öst hjälper oss att flyga ovan stormen för att kunna se helheten; det högsta, bästa för allt levande på planeten.

I fyra dagar kommer vi jobba med de fyra riktningarna och krafterna. Till trummans ljud kommer vi bjuda in kraftdjuren på morgonen. Sen kommer vi vandra i tystnad under dagarna för att lättare kunna höra både den inre rösten, men också rösten från Moder jord. Vi väljer själva hur långt vi går; det viktiga är inte antal kilometrar per dag utan resan inåt. På eftermiddagarna återsamlas vi i stugan för middag, eldceremoni, meditationer till trumman, kakaoceremoni. På kvällarna kommer det finns tid att dela sina upplevelser i cirkel. 


Det här retreatet är för dig som längtar efter tystnad & gemenskap, fjäll & skog, och en fördjupad kontakt med både dig själv & Moder jord. Du behöver ha viss vana av att gå i skog och mark och vara lyhörd för kroppens signaler så du inte tar i för hårt. Vandringarna under dagarna är inte i guidad grupp, utan var och en ansvarar för sig själv och ser till att man är tillbaka i stugan på utsatt tid. Det finns sängplats i stugan till alla deltagare, men om man hellre har med sig tält går det också bra (priset blir dock detsamma eftersom hela stugan måste hyras oavsett hur många som väljer att sova där)


Retreatet börjar på måndag 26/8 klockan 18.00 och avslutas på lördagsmorgon 31/8 efter frukost.


Det går att ta sig till Aktse på tre olika sätt. Antingen via Kungsleden från Saltolukta i norr eller Kvikkjokk i söder. Båda alternativen är på två dagsetapper och Svenska Turistföreningen (STF) har stugor längs vägen. Det går också att komma till Aktse österifrån via Sitoälvsbron. Här kan man antingen välja att gå de 16 kilometrarna till stugan eller dela upp sträckan med båtskjuts och/eller fyrhjuling. Mer utförlig information om de olika alternativen finns på Naturskyddsföreningens sida, där det också går att läsa mer om själva stugan. Informationen hittar du här Det finns också bra information om de olika dagsetapperna på STF’s hemsida som du hittar här


Kostnad: 4000 kr


I priset ingår inte mat och eventuella båtresor. Om du vill ta båten över sjön Laitaure i söders riktning kostar det 600 kr t/r. Om du vill ta båten i västers riktning till berget Nammasj kostar det 800 kr t/r. Det är en båttur som jag verkligen rekommenderar, men båtskjutsen går inte om vattennivån i deltat är för låg.

Retreatet ska vara betalt senast torsdag 25 juli. Det gör du genom att swisha till 123-0704411. Avbokningar som inkommer efter det debiteras med 700 kr (stughyran), om inte någon annan ersätter din plats. Då återbetalas självfallet hela summan.

Intresseanmälan görs till epost marie@frokenperssons.se. Berätta lite om dig själv och varför du känner dig lockad av retreatet samt vad du har för tidigare fjällvana. P.S

Jag kommer anordna en digital träff i slutet av april för de som är anmälda eller funderar på att anmäla sig, där jag kommer dela information om retreatet, färdvägarna dit samt tips på hur man packar inför en fjälltur.


Här kan du läsa reportaget Aktse - porten till paradiset


I västers riktning, berget Nammasj. 

Utsikt över deltat från Skierfe.